Saarioinen julkisti keväällä 2023 kuluttajakilpailun, jossa etsittiin parasta sukujen keittoreseptiä. Kilpailuun tuli useita kymmeniä reseptiehdotusta. Kilpailun voittajaksi valikoitui eksoottinen kikhernekeitto, joka ammentaa makunsa intialaisesta keittiöstä. Saarioinen toi tämän herkullisen keiton markkinoille reilun kokoisessa 400-grammaisessa pakkauksessa nimellä Isompi kikhernekeitto. Keiton tunnistaa pakkauksessa olevasta Sukujen lempikeitto -merkistä.
Syksyllä tiimimme, johon kuului edustajia tuotekehityksestä, markkinoinnista ja myynnistä sai päätökseen ison urakan. Kaikki kilpailuun tulleet reseptit oli huolellisesti luettu ja tutkittu, joitain testattu ja maistettu. Voittajaksi selviytyi Jarmo Ojalan kikhernekeitto, jonka salaisuus piili eksoottisissa mausteissa.
- Taisin nähdä kilpailusta mainoksen jollain digialustalla, kun paperilehteä meille ei kotiin tule. Päätin, että minäpä lähden tuohon mukaan. Aina välillä olen vastaaviin muihinkin kisoihin osallistunut, Ojala kertaa.
Kikhernekeittoa ei voi kuvailla perinteiseksi suomalaiseksi keitoksi, mutta sellaista ei tässä kisassa haettukaan. Sukujen lempikeitoksi Ojalan lähettämä keitto kuitenkin paljastuu, sillä sen juuret kantavat 70-luvun Englantiin, jossa Ojalan täti asui intialaistaustaisen miehensä kanssa.
- Lapsena kävimme perheen kanssa Eila-tädin luona Englannissa. He tarjosivat usein tätä kikhernekeittoa. Muistan ne eksoottiset keittiöstä tulvahtaneet tuoksut, mausteet ja naan-leivän. Makumuistot ovat kantaneet siis jo vuosia ja vuosikymmeniä, Ojala toteaa.
Ojala kertoo pohtineensa kilpailuun lähetettävää reseptiä jonkin aikaa, ja tulleensa siihen johtopäätökseen, että kisaan tulee varmasti paljon erilaisia suomalaisia perinteikkäitä kalakeittoja, joten niistä pitää erottua. Kikhernekeitto sopi hänen ajatuksissaan mielenkiintoiseksi kasvisruoaksi, joka maistuu myös sekasyöjälle.
Voitto yllätti
Saarioisten markkinointipäällikkö Noora Kaijasen puhelinsoitto voitosta tuli Ojalalle yllätyksenä.
- Ajattelin, että ohoh, rohkea veto Saarioisilta ottaa näin eksoottinen sukujen keittoresepti tuotekehitykseen.
Kikhernekeiton resepti lähti tuotekehittäjä Riitta Simpasen tarkempaan testiin. Ojalan resepti oli Riitan mukaan jotakuinkin helppo muuntaa toimivaksi isoon kattilaan.
- Sain maistettavakseni tuotekehitysversioita ja täytyy sanoa, että hyvää työtä tekivät raaka-aineiden ja lajikkeiden valinnassa. Kasvikset olivat pysyneet ehjinä eivätkä muusautuneet keittoon, Ojala kiittelee.
Kikhernekeitto sopii Ojalan mukaan erityisen hyvin syksyn tai talven keitoksi lämpimien mausteidensa ansiosta. 400-grammainen pakkaus on Ojalan mielestä sopivan reilu nälkäiselle miehellekin. Hän huomauttaa, että tuosta koosta keittoa riittää erinomaisesti myös alkuruoaksi kahdelle.