Karkki vai kepponen – kurkistus syksyn sesonkeihin

Pimeneviin iltoihin mahtuu kivoja sesonkeja, jotka piristävät syksyä ja tuovat joulua lähemmäksi.

Syyspäiväntasaus on takana, ja elämme aikaa, jolloin valoisa aika koko ajan vähenee. Pimeneviin iltoihin mahtuu kuitenkin kivoja sesonkeja, jotka piristävät syksyä ja tuovat joulua lähemmäksi.

Suomalaiseen juhlasesonkiin on pikkuhiljaa hiipinyt uusi tulokas, Halloween. Juhla on monille tuttu amerikkalaisista elokuvista. Englanninkielisessä maailmassa sitä vietetään yleensä 31. lokakuuta eli sikäläisen pyhäinpäivän aattona. Suomessa Halloweenin viettämiseen ei ole vakiintunutta päivää – sitä voidaan viettää amerikkalaisena päivämääränä, suomalaisen pyhäinpäivän aattona tai vaikkapa lokakuun viimeisenä viikonloppuna.

Halloween tuntuu saavan Suomessa vuosi vuodelta enemmän jalansijaa. Meidän perheeseemme Halloween tuli tyttäreni aloitettua englanninkielisen päiväkodin. Siellä on muodostunut perinteeksi järjestää Halloween-juhla, ja asiasta innostuneena aloin järjestää juhlia myös naapuriston lapsille.

Juhla on levinnyt lapsilta myös aikuisten suosioon. Nyt kaupoista voi jo löytää tuotteita, jotka uudistavat pakkausilmeensä Halloweeniksi. Sesongin mukaiset pakkaukset ilahduttavat sekä pieniä että isoja juhlijoita. Saarioisten kurpitsavuoan kannen alta löytyy maanmainio ohje kurpitsakakusta. Kyseistä ohjetta on jo tullut kokeiltua.

Suomalaisessa ruokaperinteessä Halloweenia on edeltänyt Kekri. Entisaikaan Kekriä juhlittiin sadonkorjuun aikaan. Sato oli saatu korjattua, oli aikaa rauhoittua ja nauttia kauden antimista.

Kekrin ja Halloweenin jälkeen on aika muistaa isiä marraskuun toisena sunnuntaina. Isänpäivänkin idea on tullut Amerikasta. Suomessa sitä on alettu viettää 1970-luvulla, tosin eri aikaan kuin juhlan alkuperämaassa, jossa isiä juhlistetaan kesäkuun kolmantena sunnuntaina. Isänpäivää vietetään yleensä perheen ja lähisukulaisten kanssa.

Syksyn juhlakausi huipentuu vielä itsenäisyyspäivään. Silloin kokoonnutaan television ääreen seuraamaan linnanjuhlia. Yhteistä niin itsenäisyyspäivän juhlistamiselle kuin muillekin syksyn sesongeille on pimenevien päivien piristys ja yhdessäolo.

Suomalaisille vuoden ylivoimaisesti tärkein juhlapyhä on kuitenkin joulu. Sitä vietetään tyypillisesti kotona perheen kesken tai sukulaisten luona. Joulua valmistellaan huolellisesti ja siihen liittyy valtavasti perinteitä, joskus myös paineita. Tietyt jo perinteeksi muodostuneet ruoat ovat joulun kokokohtia. Suosituimpia ovat kinkku, laatikot, joulutortut, riisipuuro ja joulukonvehdit. Kaikkeahan ei tarvitse itse tehdä, kun tarjolla on hyviä ja maukkaita valmiitakin vaihtoehtoja.

Itselleni joulu merkitsee myös sitä, että ollaan menossa taas kesää kohti. Talvipäivänseisaus on takana ja edessä ihanat talvipäivät, jolloin hanget ovat valkoiset ja taivas sininen auringon lämmittäessä poskia.

Hyvää joulun odotusta teille kaikille!

Marja Joutsen
tuoteryhmäpäällikkö