Kasvissyönti tuo vaihtoehtoja ruokapöytään

Kasvissyönti on helppo koostaa yhtä monipuoliseksi ja terveelliseksi kuin lihaa sisältäväkin ruokavalio. Tutustu Saarioisten maistuviin kasvisruokiin.

Kasvissyönti on jo pidemmän aikaa ollut nouseva trendi, jolla on monia muotoja. Kasvissyönti ja siihen siirtymisen motiivit voivat liittyä niin uskontoon, eettisyyteen kuin terveellisyyteenkin. Suosiotaan on lisännyt myös fleksitarismi, joka tarkoittaa osa-aikaista kasvissyöntiä. Moni pitää kerran viikossa kasvisruokapäivän, tästä esimerkkinä someilmiöksi noussut lihaton maanantai. Tammikuun vegaanihaaste on osoittanut, että yhä useampi on kiinnostunut kokeilemaan täysin kasvisperäistä ruokavaliota.

Kasvisruokavalioita on erilaisia. Lakto-ovo-vegetarismista puhutaan, kun ruokavaliossa on sallittua käyttää maitoa ja kananmunaa. Osa sallii myös liivatteen tai vastaavien muiden eläinkunnasta peräisin olevien raaka-aineiden käytön. Toiset joustavat kalan kohdalla. Vegaanit sen sijaan eivät käytä lainkaan eläinkunnan tuotteita.

Kasvissyönti ja ravintoaineet

Kasvisruokavalio on mahdollista koostaa ihan yhtä monipuoliseksi ja terveelliseksi kuin lihaa sisältäväkin ruokavalio. Kasvissyönti vaatii kuitenkin hieman suunnittelua ja pohdintaa, jotta kaikkien ravintoaineiden saanti turvataan. Etenkin vegaaniruokavaliossa on tärkeää huolehtia riittävän monipuolisesta proteiinilähteiden käytöstä. Lakto-ovo-ruokavaliossa maidon ja kananmunan runsas proteiini- ja kalsiumpitoisuus antavat joustoa ruokavalion suunnitteluun.

Kasvissyöjän tulee huolehtia riittävästä B-vitamiinin, D-vitamiinin, jodin ja seleenin saannista. Sen vuoksi kasviksia kannattaa hyödyntää monipuolisesti ja syödä päivittäin täysviljatuotteita, perunaa, juureksia, palkokasveja, pähkinöitä, hedelmiä ja marjoja. Myös kasvissyöjien on hyvä kiinnittää rasvan laatuun huomiota ja suosia pehmeitä kasvisrasvoja.

Kasvisyöjä korvaa lautasella lihan paikan pavuilla ja linsseillä tai tofulla ja juustolla. Proteiinia ja muita ravintoaineita saa hyvin edellä mainituista raaka-aineista, kunhan muistaa käyttää niitä monipuolisesti joka päivä. Vegaaniruokavaliosta puuttuu B-12-vitamiini, jota on vain eläinkunnan tuotteissa. Se on pakko nauttia lisäravinteena, vaikka muuten täysipainoinen ruokavalio onkin mahdollista koostaa kasvikunnan tuotteista.

Lämmin ruoka päivittäin myös kasvissyöjälle

Kasvissyönti on helppoa, sillä siihen on tarjolla valmiita ratkaisuja. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Tarjolla on paljon hyviä kasvisruokia lämpimäksi ateriaksi tai sen osaksi. Saarioisten valikoimasta helpoimpia lounasvaihtoehtoja lakto-ovo-ruokavalioon ovat esimerkiksi erilaiset kasvissosekeitot. Keittolounasta täydentää esimerkiksi Iso Vaalea Riisipiirakka

Kasvissyönti Saarioisten tapaan

Kasvissyönti on huomioitu hyvin Saarioisten laajassa tuotetarjonnassa. Aamupalalla voi maistua esimerkiksi Luomu Speltti-kaurarouhepuuro tai Ohrapuuro. Ja välipalaksi on tarjolla erilaisia kiisseleitä ja Ruismarjapuuroa, joka sopii myös vegaaniruokavalioon.

Arki-illan päivälliselle ehdotamme esimerkiksi pitkään markkinoilla olleet Kasvispihvit, Kasvispyörykät ja laatikot ovat myös helppoa ja nopeaa ruokaa koko perheelle. Koko perheelle maistuu varmasti myös maukas Tomaatti-fetapasta, Tomaatti-juustopizza tai Iso kasvis-juustoburgeri.

Inspiraatiota ruuanlaittoon ja ideoita voi nykyisin löytää helposti netistä ja ruoka-aiheisista lehdistä. Tylsää tai yksipuolista kasvissyönti ei siis ainakaan ole!