Sydänmerkki on tae siitä, että tuote on omassa tuoteryhmässään ravintoarvoiltaan parempi vaihtoehto. Se helpottaa ja nopeuttaa terveellisten valintojen tekemistä. Sydänmerkki-tuotteet on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat pitää huolta omasta ja läheistensä hyvinvoinnista.
”Sydänmerkki on kehitetty helpottamaan kuluttajan arkea, jotta kaupassa on helpompi löytää paremmat valinnat hyllyjen valtavista valikoimista ilman perehtymistä ravintosisältömerkintöihin. Merkin voivat saada tuotteet, joissa rasvan laatu on hyvää eli pehmeää, suolan ja sokerin määrä on maltillinen ja kuitua on reilusti”, kertoo Sydänmerkin asiantuntija Teija Keso Sydänliitosta.
Sydänmerkki perustuu tutkittuun ravitsemustietoon
Sydänmerkki kertoo, että tuote on omassa tuoteryhmässään rasvan määrän ja laadun sekä suolan, sokerin ja kuidun määrän kannalta parempi valinta. Sydänmerkkiä ei voi noin vain painaa pakkaukseen, vaan lupa merkin käyttöön pitää hakea puolueettomalta asiantuntijaryhmältä.
Sydänmerkin käyttökriteerit perustuvat tutkittuun ravitsemustietoon. Asiantuntijaryhmä päivittää kriteereitä jatkuvasti uuden tutkimustiedon, suositusten ja ruokavalikoiman kehittymisen myötä. Sydänmerkki-kriteerit on tällä hetkellä laadittu 11 elintarvikeryhmälle, esimerkiksi ravintorasvoille, maitovalmisteille, lihavalmisteille ja valmisruoille.
Miten löydän Sydänmerkki-tuotteet?
Sydänmerkki-tuotteet tunnistaa pakkauksessa olevasta Sydänmerkki-logosta. Merkin paikka pakkauksissa vaihtelee, joten kannattaa katsoa myös pakkausten sivuille tai takapuolelle. Usein merkki näkyy myös mainoksissa.
Sydänmerkin käyttö on vapaaehtoista. Jos merkkiä ei löydy oman suosikkituotteen pakkauksesta, voi sen ravintosisältöä arvioida vertaamalla esimerkiksi tyydyttyneen rasvan ja suolan määrää saman tuoteryhmän Sydänmerkki-tuotteeseen.
Sydänmerkki tykkää kasviksista
Kasviksia, hedelmiä ja marjoja on hyvä olla ruokavaliossa runsaasti, 500–800 grammaa päivässä. Kaikki tuoreet ja pakastetut kasvikset voivat myös saada Sydänmerkin, kun niihin ei ole lisätty suolaa, sokeria tai rasvaa. Nykyisin myös kasvisruoka- ja kasviproteiinituotteille on laadittu omat Sydänmerkki-kriteerit.
Valmisruoissa monipuolinen valikoima Sydänmerkki-tuotteita
Valmisruokien ryhmässä Sydänmerkin käyttökriteerit on määritelty muun muassa valmiille aterioille, puolivalmisteille, keitoille, puuroille, liha-, kala- tai kasvisvalmisteille sekä erilaisille lisukkeille. Tärkeimpiä kriteereitä ovat rasvan laatu ja suolan määrä. Esimerkiksi valmiissa aterioissa suolaa saa olla enintään 0,75 g/100 g, keitoissa enintään 0,70 g/100 g, liharuokavalmisteissa (esim. lihapyörykät) 1,0 g/100 g ja kasvisruokavalmisteissa (esim. kasvispihvit) 0,95 g/100 g.
Saarioisten Sydänmerkki-tuotteista monet sopivat myös esimerkiksi laktoositonta tai gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Sydänmerkki-vaihtoehtoja on tarjolla mm. keitoissa, valmiissa aterioissa, leikkeleissä, lisäkesalaateissa ja salaattikastikkeissa.
Haluamme tarjota monipuolisen valikoiman Sydänmerkki-tuotteita, koska niiden avulla on helppo parantaa ruokavalion terveellisyyttä – tinkimättömällä herkullisuudella.
Lue lisää: www.sydanmerkki.fi