Säännöllinen ateriointi on terveyttä edistävän ruokavalion perusta.
Niin aikuisille kuin lapsillekin suositellaan syömistä 3-4 tunnin välein eli 4-6 kertaa päivässä. Ravitseva aamiainen antaa hyvän tahdin päivän ateriarytmille. Suomalaisista noin 85 % kertookin syövänsä päivittäin aamiaisen (Suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytyminen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2014).
Tiesitkö, että englanninkielen aamiainen eli ”breakfast” tulee sanoista ”breaking the fasting”, mikä tarkoittaa paaston keskeyttämistä. Aamiaisen yksi tehtävä on täydentää yön aikana huvenneet energiavarastot.
Aamiaiselta puhtia aamupäivän tehtäviin
Aamiaisen tiedetään parantavan keskittymiskykyä ja auttavan painonhallinnassa. Monipuolinen ja riittävän runsas aamiainen käynnistää päivän täydentämällä yöpaaston aikana huvenneet ravintovarastot. Moni tuntee itsensä vireäksi vasta aamiaisen syötyään.
Tutkimukset kertovat, että tarkkaavaisuutta, keskittymistä ja muistia vaativat tehtävät hoituvat aamulla ja aamupäivän aikana paremmin niiltä, jotka ovat syöneet monipuolisen aamiaisen kuin niiltä, jotka ovat eivät ole syöneet aamiaista.
Ruokahalu herää eri ihmisillä eri aikaan. Toisille aamiainen maistuu heti heräämisen jälkeen ja toisille vasta muutaman tunnin kuluttua. Myös illan napostelut voivat olla syynä siihen, ettei ruoka tunnu aamulla maistuvan.
Ruokavaliota kannattaa kuitenkin aina ajatella kokonaisuutena, jossa kaikki ateriat ovat tärkeitä, eikä yhdenkään aterian väliin jättäminen ole suositeltavaa.
Aamiainen ohjaa loppupäivän valintoja
Aamiainen vaikuttaa usein loppupäivän ruokavalintoihin. Ilman aamiaista iltaruokailun ja lounaan välinen aika venyy liian pitkäksi, jolloin keho on yön lisäksi paastossa myös aamupäivän. Pitkän paaston jälkeen tulee lounaalla helposti syötyä liikaa ja tehtyä epäterveellisiä ruokavalintoja pitkin päivää. Siksi aamulla kannattaisi syödä edes vähän, vaikka runsas aamiainen ei maistuisikaan.
Aamiaisen voi syödä mihin aikaan ja missä tahansa. Jos aamu tuntuu kiireiseltä tai ruoka ei tunnu maistuvan heti heräämisen jälkeen, voi aamiaisen ottaa mukaan ja syödä sen vasta ennen töiden tai koulun alkua.
Ruokavalio on usein helpompi koostaa tasapainoiseksi ja ravintosisällöltään suositusten mukaiseksi, kun päivä on aloitettu monipuolisella aamiaisella. Näläntunne ei yllätä päivän mittaan, eikä turhaan naposteluun sorruta niin helposti. Painonhallintakin onnistuu usein paremmin niiltä, jotka nauttivat aamiaisen.
Ravitsevan aamiaisen rakennusaineet
Ravitseva aamiainen sisältää noin 20 % päivän energiansaannista. Aamiainen on tärkeä hyödyllisten vitamiinien, kivennäisaineiden ja kuidun saannin kannalta. Hyvä aamiainen on ruokamäärältään riittävän runsas ja sisältää kylläisenä pitävän proteiinilähteen, kuten maitotuotteen tai kananmunan, kuitupitoista täysjyvää sekä kasviksia, marjoja tai hedelmiä. Proteiinia tulisi olla 15-25 g ja energiaa noin 400 kcal, riippuen tietysti sukupuolesta, koosta ja liikunnan määrästä.
Puuro on aamiaisen klassikko
Puuro on ollut suomalaisen ruokavalion perusta jo satoja vuosia. Nykyisin sitä syödään useimmiten aamulla osana monipuolista ruokavaliota.
Saarioisten valmis Moniviljapuuro, Manna-, Ohra-, Riisi tai Luomu speltti-kaurarouhepuuro on hyvä pohja monipuoliselle aamiaiselle. Annoksessa valmispuuroa on 210-300 kcal.
Puuro täydentyy tasapainoiseksi aamiaiskokonaisuudeksi kasvisten, hedelmien ja marjojen sekä muutaman leipäpalan ja maito-/tai tuoremehulasillisen avulla. Saarioisten kokolihaleikkeleet tuovat hyvän proteiinilisän aamiaiselle. Kaikki Saarioisten leikkeleet ovat Sydänmerkki-tuotteita.